söndag 13 januari 2013

Bloggen flyttar till annan plats

Du hittar bloggen i fortsättningen på min hemsida. KLICKA HÄR SÅ HITTAR DU DIREKT

Hemlängtan!

Jag bor sen 20 år i Finland och har egentligen aldrig drabbats av hemlängtan till Schweiz. Därför är det en ganska förvirrande känsla när man får hemlängtan efter en så lång tid. En orsak är säker alla dessa fina bilder man kan se i tv från slalomtävlingarna i Adelboden resp. St.Anton. Molnfritt blått himmel, sol, massor med snö och underbara backar för att åka i. Inte konstigt att mitt gamla slalomhjärta hoppar lite extra då. Men jag har sett förut på slalomtävlingar i tv där de hade fantastiska förhållanden utan att få hemlängtan. Vad kan det bero på?


Det är intressant att hemlängtan faktiskt klassas som en sjukdom som kan orsaka feber, total utmattning och i vissa fall till och med bli livsfarligt. Så illa är det nog inte men det är spännande att belysa lite hemlängtan ur ett psykologiskt perspektiv:

Enligt J.W. Brehms reaktansteori (1966) tenderar individen att uppfatta inte existerande möjligheter som mera attraktiva än de möjligheter som erbjuds och finns. På det sättet uppstår ett ”Tycka synd om sig” syndrom. Konsekvensen blir melankoli, monomani och fysisk utmattning.

Dagens motto

The will to succeed is important, but what's more important is the will to prepare.
Bobby Knight

torsdag 10 januari 2013

Dagens motto

När du är nära att ge upp så påminn dig själv om varför du en gång startade med det hela.

onsdag 9 januari 2013

Dagens motto

Why compare yourself with others? No one in the entire world can do a better job of being you than you.
Unknown

tisdag 8 januari 2013

Dagens motto – full succé!

Du har säkert noterat att jag har börjat med att publicera ”Dagens motto” sen årets början. Idén med dagens motto var egentligen att ge en daglig motivationsboost till alla mina idrottsadepter. Men ju mera jag funderade på saken ju mera insåg jag att alla dessa motton lika gärna kan användas av vem som helst utan att behöva vara en elitidrottare. Därför bestämde jag mig att publicera dem på bloggen och på CT Coachings facebooksida. Dagens motto skall ge dig en tankeställare eller bekräfta dig i ditt tänkande eller varför inte locka fram ett leende ibland.


Efter 9 dagar kan jag konstatera att det var en bra idé. Redan över 300 personer prenumererar på ”Dagens motto” via email. Det innebär att de får dagligen automatiskt ett motto för dagen till sin inbox.

Det finns alltså olika möjligheter att ta del av dagens motto:

Läs det på bloggen på min hemsida.

Gilla ”CT Coaching & Training” på facebook där du varje dag hittar dagens motto

Skicka ett email till treier.coaching@gmail.com så får du i framtiden dagens motto direkt till din inbox.

Dagens motto

It takes nothing to join the crowd. It takes everything to stand alone.

måndag 7 januari 2013

Dagens motto

You're never as good as everyone tells you when you win, and you're never as bad as they say when you lose.
Lou Holtz

söndag 6 januari 2013

Anmäl dig till: Skapa ditt personliga varumärke

Från och med måndagen den 7 januari kan man anmäla sig för vårens Medis kurser i Mariehamn. Jag är glad att jag får presentera där en helt ny föreläsning som riktar sig precis till alla.


Man kan undra varför man skall skapa sig ett personligt varumärke. Svaret är enkelt:

Vi alla har respektive är redan ett varumärke i form av vårt namn och de positiva eller negativa associationer som kopplas till det. I föreläsningen lär du dig att förstå och ta kontroll över hur du uppfattas av omvärlden. Du får verktyg hur du bygger upp ett starkt personligt varumärke som ger dig förutom trygghet och självförtroende också ökat anseende och ett bättre utgångsläge för framgångar i yrkeslivet.

Christoph Treier är coach och idrottspsykologisk rådgivare för många världsklassidrottare, idrottslag, sångare, musiker, skådespelare, programledare, organisationer och företag.



När: Tisdag, 12.2.2013 18:30-21:00

Kursavgift: 35 €



Anmälningar

Anmälningar tas emot från och med den 7 januari kl 10:00-20:00, på webben från

kl. 11:00. Från och med 8 januari tas anmälningar emot under kansliets öppettider.

observera att anmälningar tas emot till alla ämnen redan från första dagen.

Du kan anmäla dig på följande sätt:

• genom personligt besök på Medis kansli, ingång Torggatan

• per telefon 531620

• via Medis webbanmälan på www.medis.ax (ej vanlig e-post)

OBS! 7 januari tas webbanmälningar emot från kl. 11:00.

Webbanmälningar registreras och besvaras automatiskt



Dagens motto

If there are no ups and downs in your life, it means you are dead.

lördag 5 januari 2013

Dagens motto

Det finns två sorters idrottare: De som verkligen satsar och tränar för att nå framgång och dem som försöker undvika misslyckanden.


Jag hoppas att du också hör till dem som siktar på att lyckas och inte till dem som satsar sin energi på att inte misslyckas.

fredag 4 januari 2013

De första kilometrarna mot "brändÖluffen"

Hemma igen och lite tid för att få sin egen kropp och själ i skick igen. Det går så mycket lättare att motivera sig att regelbundet motionera om man har ett mål. Jag tycker mycket om att motionera men när man är mycket på resor blir det ofta så att man blir lite bekväm när man är hemma. Det är då som några fysiska utmaningar i form av mål gör skillnaden mellan att ”vila” och motionera. Har hittat två utmaningar för mig för i år.


Skall delta i "brändÖluffen" den 18 maj på Brändö i den fantastiska åländska skärgården. Det arrangeras en halvmarathon (21 km) och ett motionslopp (10 km). Här hittar du mera informationen om "brändÖluffen". Håller det tills vidare ännu öppet om det blir 21 eller 10 km. Det viktigaste är att jag har ett mål att träna för. Idag blev de första kilometerna av på vägen till Brändö i ett härligt vinterlandskap (se fotona).

Om du undrar vad mitt andra mål är så måste du ha ännu lite tålamod. Tids nog ska jag berätta om det (och utmana dig bästa läsare).


Dagens motto

Mental will is a muscle that needs exercise, just like muscles of the body.
Lynn Jennings

torsdag 3 januari 2013

Dagens motto

Känslan av besvikelse och ångest stoppar dig i din utveckling. Ändra din fokus på det du VILL och inte på det du är rädd för.

onsdag 2 januari 2013

Finns ännu mycket att hämta för fotbollspelare med hjälp av specifikt styrketräning

Målmedveten styrketräning minskar risken för skador för fotbollspelare avsevärt. När man vet vad skadorna kostar ligaföreningarna i pengar förstår man inte varför det inte satsas mera på styrketräningen. Men utöver det bidrar en vältränad muskulatur till ett bättre prestationsnivå. Spelaren blir snabbare, hoppar högre och blir stabilare i kampen man mot man.


Det är omöjligt att få ut en optimal effekt av styrketräningen med enbart stabiliseringsövningar och träning med kraftmaskiner. Det behövs övningar med skivstången och fria vikter.

Många tränare drar sig för det dels på grund av att de har för lite kunskaper om de olika mycket komplexa lyfttekniken och dels på grund av dem är rädda för att fotbollspelarna blir för muskulösa och skulle därmed bli långsammare och mindre uthålliga. Rädslan för det är helt obefogad. Det är fysiologiskt sett omöjligt att gå upp i vikt på kort tid på grund av musklerna skulle växa så mycket. Det behövs en intensiv och tidskrävande ”kroppsbyggare” styrketräning för att framkalla en hypertrofieffekt. Gällande snabbheten behöver man inte heller oroa sig för. En ökning av muskelmassa och maximalstyrkan går hand i hand med en förbättrad snabbhet. Korrekt styrketräning leder till många kännbara fysiska förbättringar i konditionsfaktorer som är avgörande i fotbollen. Då vore ännu det med uthålligheten. Rugbyspelare (som till exempel Eric Habana) är bästa beviset att styrketräning och muskulösa kroppar inte är ett hinder för en utmärkt specifik uthållighet under 90 – 120 minuter.



Literatur:

1. Zawieja, M. (2008), Leistungsreserve Hanteltraining. Münster: Philippka

2. Wirth, K. (2007), Trainingshäufigkeit beim Hypertrophietraining, Köln: Sport und Buch Strauß

3. Schmidtbleicher, D. (1981), Maximalkraft und Bewegungsschnelligkeit, Bad Homburg: Limpert

4. Hoffman, Jr., J. et. al. (2004), Comparison of Olympic Vs. Traditional Power Lifting Training Programs in Football Players. In: Journal of strength and conditioning research, Bd. 18. S. 129–135

5. Schmidtbleicher, D. (2003), Motorische Eigenschaft Kraft: Struktur, Komponenten, Anpassungserscheinungen, Trainingsmethoden und Periodisierung. In: W. Fritsch (Hrsg.), Rudern – erfahren, erkunden, erforschen, S. 15–40. Gießen: Sport Media Verlag





Dagens motto

Always remember, your food choices determine your energy, body composition, mental focus and strength. Your mouth is not a vacuum cleaner.

tisdag 1 januari 2013

Dagens motto

It’s not the will to win that matters - everyone has that. It’s the will to prepare to win that matters.

Paul "Bear" Bryant

Daglig hjälp för att orka hålla fokus och uppnå dina mål!

Vill önska er alla ett gott och framgångsrikt nytt år. Alla drömmar och önskemål har största chansen att uppfyllas om man gör dem till mål. Vad behövs det för det? Först och främst måste jag göra upp en plan. Om jag har en plan för hur jag kan uppnå en dröm eller ett önskemål så blir dem i själva verket till konkreta mål.


Konkreta mål är en förutsättning för att lyckas men räcker i sig inte till. Det behövs dagligt och målmedvetet arbete och träning. Därför beslöt jag att varje dag publicera ett motto som ska hjälpa dig att orka hålla fokus på dina mål. Det kan vara ett ordspråk som sporrar till eftertanke eller ett råd från en framgångsrik människa (onödigt att uppfinna hjulet på nytt om det finns människor som har hittat vissa framgångsrecept).

Du kan dagligen läsa mottot här på min blogg. Bäst du prenumererar på bloggen så behöver du inte aktivt söka upp bloggen varje dag.
Eller så gillar du min facebooksida ”CT Coaching & Training” och får därmed mottot dagligen direkt i ditt nyhetsflöde.
Eller så meddelar du din emailadress till treier.coaching@gmail.com och skriver ”Dagens motto” så får du dagligen ett email med mottot.

Du behöver inte vara elitidrottare eller toppmanager för att kunna dra nytta av det. Alla har hjälp av en daglig motivationsinjektion som dessutom ser till att man håller fokus på rätt sak på vägen att uppnå sina mål.